Wat is FIRST?

De non-profit organisatie FIRST (For Inspiration and Recognition of Science and Technology) in New Hampshire Amerika heeft als doel jongeren te interesseren voor techniek door ze uit te dagen in teamwork te werken aan technologische oplossingen voor grote problemen. De kern van het concept is het proces van het construeren van robots, het teamwork, de opdrachten, de verslaglegging van het proces, de hands-on minds-on activiteiten, het inzicht krijgen in natuurwetenschappelijke en technische principes. De oprichter van FIRST is Dean Kamen die al vele prijzen heeft gewonnen met zijn uitvindingen waarvan de “Segway” de bekendste is. De visie van Dean Kamen:

“To transform our culture by creating a world where science and technology are celebrated and where young people dream of becoming science and technology heroes.”

En de missie van FIRST:
“Our mission is to inspire young people to be science and technology leaders, by engaging them in exciting mentor-based programs that build science, engineering and technology skills, that inspire innovation, and that foster well-rounded life capabilities including self-confidence, communication, and leadership”.

De organisatievorm van het concept van FIRST zijn de jaarlijkse techniekwedstrijden voor jongeren in alle leeftijdscategorieën:
1. Junior FIRST LEGO League (6-9 jaar) Haaglanden website
2. FIRST LEGO League (9-14 jaar) Haaglanden website
3. FIRST Tech Challenge (15-20 jaar) US website
4. FIRST Robotics Competition (16+) US website

In Amerika is FIRST begonnen met de FRC, daarna volgden de FLL, sedert 2005 de FTC en als laatste de JrFLL.

FLL en FTC in Nederland
Het HCO organiseert de Junior FLL Haaglanden en de FLL Haaglanden onder auspiciën van de Stichting Techniek Promotie (STP) van de TU Eindhoven, licentiehouder in Nederland.